Thuiswerken

dooradmin

Thuiswerken

Het thuiswerkpersoneel heeft net een flinke duw gekregen van de huidige wereldwijde coronaviruspandemie. Maar zelfs voordat COVID-19 een factor werd, hebben steeds meer mensen afscheid genomen van hun lastige woon-werkverkeer. Dankzij de zich steeds verder ontwikkelende technologieën zoals Skype, Facetime, Slack, Zoom, Google Hangouts, authenticator apps en cloud computing – om nog maar te zwijgen van sms en e-mail – is het niet langer nodig om fulltime op kantoor te zijn om een productief lid van het team te zijn. In feite kunnen veel soorten werk net zo effectief, zo niet meer, worden gedaan vanuit een thuiskantoor.

Hoe aantrekkelijk werk op afstand ook is voor werknemers, het zou niet zo’n sterke trend zijn als werkgevers niet ook de voordelen van hun kant van het bureau zouden erkennen. Bedrijven met beleid voor werk-van-alles kunnen de productiviteit van werknemers verhogen, het personeelsverloop verlagen en de organisatiekosten verlagen, zo blijkt uit recent onderzoek aan de Harvard Business School.1 2 Telecommunicatiemedewerkers met zeer complexe banen die niet veel samenwerking of sociale steun nodig hebben, kunnen volgens een ander onderzoek beter presteren dan hun collega’s op kantoor.3 Ook in het geval van een natuurramp of een door de mens veroorzaakte ramp is een gedistribueerd personeelsbestand beter in staat om de activiteiten draaiende te houden, zelfs als een deel van de groep off-line gaat.

Van thuis uit werken?

Van thuis uit werken wil onder zeggen: geen files, zelf je uren kunnen bepalen, meer tijd voor de kinderen en … Werken van thuis uit is voor veel mensen ideaal.

KEY TAKEAWAYS
Voor werkgevers kan thuiswerken de productiviteit verhogen, het verloop verminderen en de organisatiekosten verlagen, terwijl werknemers genieten van extraatjes zoals flexibiliteit en het ontbreken van een woon-werkverkeer.
Om effectief vanuit huis te kunnen werken, moet u ervoor zorgen dat u de technologie hebt die u nodig hebt, een aparte werkruimte, een internetdienst die aan uw behoeften voldoet, een werkbaar schema waaraan u zich kunt houden, en manieren om met anderen in contact te komen.
Tot de topgebieden voor werk op afstand behoren computers en IT, onderwijs en training, en gezondheidszorg; functies zijn onder andere klantenservice, virtuele assistenten, gegevensinvoer en transcriptie, docenten, en nog veel meer.
Een verscheidenheid aan topbedrijven, waaronder Amazon, Dell, Humana, Kaplan en Salesforce, bieden mogelijkheden voor werk op afstand, maar het is ook belangrijk om op de hoogte te zijn van oplichting.
Effectief werken vanuit huis
Of u nu één dag per week (of meer) op afstand werkt, fulltime naar keuze of vanwege een gezondheidstoestand of weergebeurtenis – het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u productief bent ingesteld. Dit omvat het hebben van een aangewezen werkplek met de juiste technologie; manieren om met kinderen, huisdieren en andere mogelijke verstoringen om te gaan; en een schema dat het mogelijk maakt om het sociale contact en de stimulering die normaal gesproken voortkomt uit het feit dat u op een werkplek met anderen bent. Hier zijn strategieën en tips om succesvol te zijn als een externe medewerker.

Ken de basisregels
Heeft uw werkgever een negen tot vijf uur durend schema nodig, of is er sprake van flexibiliteit? Mag je werken op publieke wifi? Welke technische hulpmiddelen heeft u nodig, zoals Zoom voor videoconferenties, Slack of Microsoft Teams voor groepspraatjes, of Trello voor projectmanagement? Als u voor iemand anders werkt, is het belangrijk dat uw werkgever de basisregels aangeeft en ervoor zorgt dat u over de juiste apparatuur beschikt, zoals een laptop, evenals netwerktoegang, passcodes en instructies voor het inloggen op afstand, inclusief tweefactorige authenticatie. Zorg ervoor dat u proefritten maakt en eventuele problemen die uw werk zouden kunnen belemmeren, uitwerkt. Als u voor uzelf werkt, hebt u wellicht veel van dezelfde hulpmiddelen nodig.

Stel een functionele werkruimte in
Niet iedereen heeft een eigen kantoor aan huis, maar het is van groot belang om een eigen, rustige ruimte te hebben voor je werk. Als het kan, scheidt u uw werkruimte van uw persoonlijke ruimtes en gebruikt u deze alleen voor uw werk, niet voor andere activiteiten.

Krijg de internetsnelheid die je nodig hebt
Als je kinderen hebt, kunnen hun FaceTiming en Xbox-gewoonten je verbinding en downloadsnelheden vertragen. Als je zo dicht mogelijk bij je Wi-Fi-router komt, kan dat helpen (apparaten die ver weg zijn hebben de neiging om op bandbreedte te tekenen), of je kunt overwegen om over te stappen op Ethernet. U hebt waarschijnlijk een dongle nodig omdat laptops tegenwoordig geen Ethernet-poorten hebben, plus een Ethernet-kabel om uw computer aan te sluiten op uw router. Vraagt u zich af of uw meest gebruikte website niet down is? Kijk dan op isitdownrightnow.com, dat de belangrijkste websites en diensten controleert om te zien of ze werken.

Gebruik telefoon apps
Als u voor uw werk langeafstands- en/of internationale gesprekken moet voeren, kunt u met Google Hangouts, WhatsApp en Skype overal ter wereld goedkoop bellen via het internet. En als u en de persoon die u belt op dezelfde service zitten, is het gesprek gratis.

Minimaliseer afleiding
Als je een blaffende hond of een jaknikker buiten je ramen hebt, kun je overwegen om te investeren in een ruisonderdrukkende koptelefoon, zoals de AirPod Pro’s van Apple. En als de kinderen thuis zijn en je geen kinderopvang hebt (bijvoorbeeld in de zomer of bij een natuurramp), kijk dan of jij en je echtgenoot (of een buurman in een vergelijkbare situatie) om de beurt met zorg kunnen praten – wat kan betekenen dat je met je manager moet praten over het werken in de avonduren.

Over de auteur

admin administrator